Pırlantalar kadınların hiçbir zaman vazgeçemedikleri aksesuarlardır. Kadınlar kendilerini her zaman özel hissetmek için bu aksesuarları kullanır. Özel günlerde daha sık kullanılan bu aksesuarları, günlük olarak da tercih etmeniz mümkündür.
Maddi değeri son derece yüksek olan pırlanta takıların değerini koruması ve kaliteli görünümünü sürdürmesi için belli detaylara dikkat edilmesi önemlidir. Temizlik ve bakım gibi detaylara dikkat ederek onları uzun süre koruyabilirsiniz. Aynı zamanda pırlantalarınızı zararlı dış etkenlerden ve maddelerden de korumalısınız.
Mücevherlerinize zarar verecek pek çok madde vardır. Ayrıca kullanım sırasında dikkat etmediğiniz bazı ayrıntılar da zarara yol açar. Pırlantaya zarar vermemek için saklama koşullarından kullanım sıklığına kadar pek çok detaya dikkat etmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken detaylardan biri de profesyonel bakımdır. Profesyonel bakımın düzenli olarak yapılması sayesinde taşlar her zaman parlak görünür.
Evde kendi kendinize bazı bakım uygulamaları yapabilirsiniz. Ağır yapıda olmayan bir deterjanı suya karıştırarak diş fırçası yardımıyla taşa uygulayabilirsiniz. Uygulama sırasında fırça darbelerinin sert olmamasına dikkat etmelisiniz. Sert darbeler taşlara zarar verebilir.
Satın aldığınız pırlantaları ne denli özenli kullanırsanız her zaman kalitelerini yansıtmaya devam ederler.
Farklı Takı ve Aksesuarlar
Farklı takı ve aksesuarlar birbirlerine zarar verebilir. Pırlantalar, safir ve yakut gibi taşlara sahip takılara temas ederse aşınma söz konusu olur. Ayrıca altın, gümüş gibi metal aksama sahip takılarla da taşların temasını engellemelisiniz.
Mücevher kutusunda birbirine temas etmeyecek şekilde aksesuarlarınızı saklamanız önemlidir. Kullanım sırasında da bu detaya dikkat etmelisiniz. Aynı kolunuzda iki tane bileklik ya da boynunuzda iki tane kolye olması halinde temasa bağlı olarak aşınma meydana gelir. Pırlanta yüzük kullanımı sırasında diğer yüzüklerinin temasından kaçınmalısınız.
Kimyasal Maddeler
Kimyasal madde pırlantalar için zararlıdır. Kimyasal madde kapsamına pek çok deterjan ve madde girer. Ellerinizi yıkarken kullandığınız sabunlardan parfümlere kadar günlük yaşamınızda karşınıza çıkan pek çok üründe kimyasal vardır. Değerli taşlara kimyasalların temas etmesi neticesinde taşların parlaklığında azalma olur.
İlk günkü parlaklığını kaybeden taşlar yeterince dikkat çekmez. Bu nedenle kimyasal temasından mümkün mertebe kaçınmanızda fayda vardır. Yüzme havuzlarında bulunan kloru da kimyasal kapsamına dâhil etmek gerekir. Klor her ne kadar taşa zarar vermese de metaller için zararlıdır.
Su
“Su, pırlantaya zarar verir mi?” sorusunun yanıtını merak eden pek çok kişi vardır. Su, pırlanta takıya zarar verebilir. Sürekli sıvı teması sonucunda taşın parlaklığı azalır. Suyun yapısına göre yol açacağı hasar miktarı da farklılaşır. Yoğun kireçli sulardan kaynaklı olarak pırlantalarınız parlaklığını ve ışığı yayma özelliğini kaybeder. Bu nedenle havuza ya da denize girerken pırlanta içeren aksesuarlarınızı çıkarmalısınız. Aynı zamanda ellerinizi yıkarken ya da duş alırken de takılarınızı çıkarmaya özen göstermelisiniz. Çok fazla terlediğiniz bir günde pırlanta aksesuarınızı çıkardıktan sonra kurulamalısınız.
Kozmetik Ürünler
Taşınıza zarar veren ürünler arasında kozmetik ürünler de vardır. Kozmetik ürünlerin içerisindeki sıvılar ya da yoğun kıvamlı malzemeler taşın görünümünü etkiler. Parfümler, taşların zarar görmesine yol açan ürünler arasındadır. Pırlanta taş içeren bir takı kullanıyorsanız parfüm, krem gibi ürünlerle temasından kaçınmalısınız.
Sıcaklık
Pırlanta takıların zarar görmesine yol açan nedenlerden biri sıcaklıktır. Taşları tutan metal kısımların zarar görmesine yol açan sıcaklık nedeniyle metallerde erime ve buna bağlı olarak taşların düşmesi gibi durumlar söz konusu olabilir.
Pırlantaların Zarar Görmesi Nasıl Engellenir?
Pırlantalar pek çok nedenle zarar görür. Söz konusu zararlara karşı bazı tedbirler alabilirsiniz. Maddi olarak ciddi bir maliyeti olan pırlantaların zarar görmesini engellemek için belli detaylara dikkat etmeniz gerekir:
- İlk olarak düzenli bir şekilde taşları temizlemelisiniz. Temizlik sırasında yumuşak bir diş fırçasından yardım alabilirsiniz. Deterjanlı suyu fırça yardımıyla yüzeye uyguladıktan sonra kuru bir bezle silmelisiniz.
- Bir mücevher kutusunda ya da sadece pırlanta saklamak için ayırdığınız bir alanda takıları saklayabilirsiniz.
- Düzenli olarak profesyonel bakım desteği almanız faydalı olur.
- Pırlantalı aksesuarlarınızı her gün kullanmak yerine belli aralıklarla kullanarak hasara uğramasını engelleyebilirsiniz.
- Her zaman kaliteli ve gerçek pırlantaları tercih etmelisiniz. Confido Jewels ürünlerini tercih ettiğiniz takdirde pırlantalarınız uzun yıllar parlaklığını korur. Küpe, kolye, bileklik gibi sertifikalı ürünlerimizi tercih ederek herhangi bir zarar söz konusu olmadan kullanabilirsiniz.
- Bir ürünün sertifikalı olması orijinalliğin kanıtıdır. Orijinal olanlar olumsuz dış etkenlere karşı daha fazla dayanıklılık gösterir.
- Pırlantalı takıların yeniden genişletilmesi ve daraltılması gibi işlemlerden mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Uygun ölçülerde takılar satın aldığınız takdirde bu tür müdahalelere gerek kalmaz.
- Gevşeyen taşlar, hasar gören metal kısımlar olması halinde vakit kaybetmeden onarım yaptırmalısınız. Onarım işlemleri pırlanta uzmanları tarafından yapılmalıdır.
Pırlanta Temizliği Nasıl Yapılır?
Pırlantaların zarar görmemesinde temizlik süreci önemli bir rol oynar. Temizlik sürecinde amonyak ve su karışımı kullanabilirsiniz. Yarısı amonyak yarısı su dolu olan bir kaba pırlanta takınızı koyarak 30 dakika beklemelisiniz. Sonra kâğıt havlu üzerinde pırlantayı kurutabilirsiniz.
Pırlantalar için özel olarak üretilen temizleme çözeltileri de iyi bir çözüm olabilir. Ayrıca ılık su, tuz ve karbonat karışımı da hazırlayabilirsiniz. Her ne kadar evde bazı temizlik işlemleri yapsanız da profesyonel temizlik sürecine de dikkat etmelisiniz. Bu sayede pırlantanın etkileyici görüntüsünü her zaman koruyabilirsiniz.