Pırlanta, mücevher yapımında kullanılan değerli taşlardan biridir. Doğada bulunan elmas madenlerinden çıkarılan taşlardan imal edilen pırlantanın yerini son zamanlarda laboratuvar koşullarında üretilenler almıştır. Doğaya zarar vermeden, daha uygun maliyetle elde edilen bir laboratuvar pırlantasının madenlerden çıkarılandan tek farkı oluşum yönüyledir. Her iki pırlanta türünün de değerini anlamak için belli detaylara dikkat etmek gerekir.
Pırlantanın kalitesinin anlaşılması için karat, renk, kesim ve berraklık detayına dikkat etmek gerekir. 4C kuralı olarak bilinen bu yöntem ile karşınızdaki taşın ne denli kaliteli olduğunu anlarsınız. Dikkat etmeniz gereken bir diğer detay ise sertifikadır. Sertifikada ürünün karat, renk, berraklık ve kesim bilgileri yer alır.
Piyasada yer alan farklı pırlantalar arasından seçim yaparken marka güvenilirliği, modern tasarım, profesyonel işçilik gibi detaylara da önem vermelisiniz. Pırlantanın değeri kullanılan metale göre de değişiklik gösterir. Altın ve platin metaller daha ağırlıklı olarak tercih edilir. Ayrıca bu tür metaller, modelin değerinin artmasına da sebep olur.
Moda akımlarının, çeşitli trendlerin etkisiyle pırlanta tasarımlarına her yıl yeni modeller eklenir. Yüzük, kolye gibi modeller en sevilen pırlantalar olarak ön plana çıkar. Ayrıca küpe, bileklik gibi farklı çeşitler de pek çok kişi tarafından keyifle kullanılır. Saat, tespih gibi farklı ürünlerde de bu değerli taşın kullanıldığı görülür. Her zaman kaliteye önem veriyorsanız pırlanta içeren bir tasarım satın almadan evvel 4C kuralını uygulamalısınız. Böylece satın aldığınız modelin fiyatına uygunluğundan ve uzun zaman kalitesini koruyacağından emin olursunuz.
Karat
Satın aldığınız bir mücevherin değerini anlamak istiyorsanız carat weight değerine bakmalısınız. Taşın ağırlığını ifade etmek için karat terimi kullanılır. Karat, çok eski dönemlerden beri değerli taşların değerinin anlaşılmasını sağlar. Eskiden bu değerin hesaplanması için terazinin bir kefesine keçiboynuzu tohumları konulurdu. Zaman içerisinde yeni yöntemler geliştirilerek sağlıklı bir karat tespiti yapılması mümkün olmuştur. Karat ölçümünün uluslararası alanda kabul edildiği tarih ise 1877 yılıdır.
Karatın tam olarak ne olduğu konusunda kafa karışıklığı yaratan bazı durumlar vardır. Bu terimin büyüklük değil ağırlık manasına geldiğini bilmelisiniz. Karat değeri arttıkça pırlantanın fiyatında da artış meydana gelir. Ancak aynı değere sahip modellerde fiyat farklılıkları söz konusu olabilir. Fiyat noktasında renk, berraklık ve kesim gibi detaylar da son derece önemlidir. Yanlış bilinen bir diğer durum ise carat değeri arttıkça ışıltıda da artış olacağıdır. Ancak kesim, berraklık gibi detaylar ışıltının nasıl olacağı noktasında etkilidir.
Belli bir standart belirlemek için 1 karatın ortalama 200 mg olduğu kabul edilir. Marka ve modele göre tasarımların karat değeri değişiklik gösterir. Karat sembolü Ct şeklindedir. En fazla tercih edilen modeller genellikle 0,30 Ct değerine sahiptir. Ct değerinin belirlenmesi için hassas tartılar kullanılarak ölçüm yapılmalıdır. Markamızın farklı karat değerine sahip pek çok ürünü vardır. Küpeler, yüzükler, bileklikler ile hem günlük şıklığınızı sağlayabilir hem de özel davetlerde dikkatleri üzerinize toplayabilirsiniz.
Renk
4C kuralında dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da renktir. Taş içindeki diğer elementler, renk farklılaşmasına yol açar. Sarı renkteki pırlantalar, nitrojen atomların etkisiyle oluşur. Karbon atomlarının içerisinde yer alan nitrojen atomları, mavi rengin görünmemesine yol açar. Böylece sarı renk baskın biçimde fark edilir. Renk çeşitliliğine göre modellerin birbirinden ayırt edilmesi için harf sınıflandırması kullanılır. Harf sınıflandırması şu şekilde yapılır:
- Renksiz taşlar; D, E, F harfleri ile ifade edilir.
- Nadir beyaz renk G-J harfleriyle belirtilir.
- K-M aralığındaki harfler, hafif sarı olanları ifade etmek için kullanılır.
- N-Z renkleri ise sarı renklidir.
D, E, F pırlanta renklerine sahip modeller, en yüksek kaliteye sahiptir. D sınıfında olanlar tamamen renksiz bir yapıya sahiptir. E grubundaki taşlarda ise uzmanlar tarafından yapılacak inceleme neticesinde belli belirsiz bir renk fark edilmesi mümkündür. F grubunda çıplak gözle görülemeyecek hafif bir renklenme söz konusudur.
G-J aralığındaki harflere sahip taşlar, nadir beyaz olarak adlandırılır. Taşa üst kısmından baktığınız takdirde bir renk oluşumu fark edemezsiniz. Alttan bakıldığında ise son derece hafif bir renk söz konusudur. G-H renkleri arasında ciddi bir farklılık yoktur. Ancak I-J grubunda sarı renk ön plana çıkar.
K-M grubu taşlar, hafif sarı olarak adlandırılır. Üst kısımdan bakıldığında renk fark edilir durumdadır. N-Z grubu ise sarı olarak isimlendirilir. Sarı renk, açık seviyededir ya da kahverengi bir renk söz konusudur. Özellikle Z kategorisindeki taşlarda sarı renk ciddi manada fark edilir. Confido Jewels’ te EF gibi farklı renk değerlerine sahip yüzükler, küpeler, bileklikler ve kolyeler bulabilirsiniz.
Berraklık
Pırlantanın berraklığı, değerini belirleyen önemli unsurlardan biridir. Berraklık kalıntıların miktarını ifade eder. Aynı zamanda kusurların durumunu da gösterir. Boyut, çeşit, konum gibi farklı detaylar da berraklık değerine göre anlaşılır. Berraklık değerlendirmesi, sadece gemologlar tarafından yapılır. Kalıntı, boyut gibi detaylar değerlendirildikten sonra berraklık derecesi belirtilir. Berraklık clarity derecelerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Kusursuz olan taşları ifade etmek için FL sembolü kullanılır.
- İçten kusursuz taşlar IF kategorisindedir.
- 10 kat büyütülerek görülen kalıntıları olan modeller VVS1, VVS2 şeklinde tanımlanır. Bu kategori “Çok çok az dâhil” şeklinde adlandırılır.
- Çok az dâhil kategorisi VS1, VS2 şeklindedir. Bu modellerde ufak bir çillenme fark edilir. Ancak çillenme, sadece 10 kat büyütülerek fark edilebilir.
- Biraz dâhil olarak tanımlanan taşlar SI1, SI2 olarak belirtilir. Bu kategorideki modellerin kalıntılarının çıplak gözle de görülmesi mümkündür.
- Kalıntıları en fazla olanlar; I1, I2 ve I3 kategorisindedir. Bu tür taşlardaki kalıntılar rahat bir şekilde çıplak gözle fark edilir.
Kesim
Pırlantanın değerini ortaya koyan etmenlerden biri de kesim cut olarak ifade edilebilir. Pırlanta kesim için farklı teknikler kullanılır. Aynı zamanda kesim konusunda farklı standartlar da söz konusudur. Pırlanta kesim teknikleri; ideal, iyi, sığ ve derin olarak ifade edilir.
İdeal kesim en mükemmel kesim türü olarak değerlendirilebilir. Tabla bölümü küçük tutulur. Böylece ışıltının artması sağlanır. İdeal kesim, kendi içinde de sınıflandırılır. Mükemmel, iyi ve çok iyi şeklinde bir sınıflandırma söz konusudur.
İdeal ve iyi kesim arasında belli farklıklar vardır. İdeal kesim ile kıyaslandığında tabla bölümü daha geniş kalır. Bu tür modeller, ışığı bütünüyle yansıtmaktadır. Sığ kesim, parlaklığı azaltan bir tekniktir. Yeterli derinlikte bir kesim yapılmadığı için ışık, alt kısımdan sızar. Böylece parlaklık daha az seviyede gerçekleşir.
Kesim tekniklerinin yanı sıra bu konuda belirlenmiş standartlara da değinmek gerekir. Standartlar; mükemmel, çok iyi, iyi ve vasat olacak şekilde birbirinden ayrılır. Mükemmel kesim en iyi tür olarak belirtilir. Mükemmele yakın olan ise çok iyi olarak adlandırılır. İyi kategorisindeki taşlar, bütçe tasarrufu yapmak isteyenlere hitap eder. Vasat kesim standardı ise ağırlık artırmak için kullanılır. Işıldayan bir görünüm için vasat kesimli modellere yönelebilirsiniz.
Kesim teknikleri ve standartlarının yanı sıra kesim şekillerinden de bahsetmek gerekir. Yuvarlak, prenses, zümrüt, marquise, oval kesim gibi zevkinize hitap eden bir seçim yapabilirsiniz. En sık tercih edilen modellerin başında yuvarlak kesim yer alır. Işık yansıtma kapasitesinin yüksek olması, parlaklığının fazla olması; popülerliğini artırır.
Prenses kesim, kare ve dikdörtgen biçimindedir. Modern ve estetik yapısıyla dikkat çeker. Kusurların net anlaşılması için zümrüt model tercih edilebilir. Parmaklarınızın daha zarif görünmesi içinse marquise modelleri kullanabilirsiniz. Oval kesimler de pek çok kişinin severek kullandığı tasarımlar arasındadır. Cofido Jewels’ te farklı biçimlerde kesilen pırlantalardan üretilen, birbirinden özel tasarımları bulabilirsiniz.